Milyen dokumentumokra van szükség az adásvételi szerződéshez?

Jó, ha tudod!

Sokak életében nem minden napos eset, hogy ingatlant vásárolnak, vagy adnak el. Valljuk be, azért az ingatlan teljesen más kategóriába tartozik, mint pl. az élelmiszer vásárlás. Az esetek többségében nem az van, hogy jaj elfogyott a só, leugrom a boltba és veszek egy kilót gyorsan. Többnyire és általánosságban szükséges valamilyen szintű érési folyamat, mire megszületik a döntés az ingatlancseréről, vagy új ingatlan vásárlásról.

Ezzel párhuzamban maga az értékesítési folyamat is tud viszonylagosan rövidebb, vagy hosszabb időt igénybe venni. Végül amikor döntésre jutunk és elkezdődik az egész eladási folyamat megszervezése számtalan új dologgal találjuk szembe magunkat. Olyanokkal is, amelyekre még akkor sem gondoltunk, amikor már jó hosszú listát állítottunk össze az elvégezendő teendőkről.

Arról nem beszélve, hogy menetközben is mennyi olyan dolog merül fel, amivel kapcsolatban nem számoltunk, vagy másképp terveztük, de az élet felülírja és így részünkről is újratervezés szükséges a folyatatáshoz.

Mindeközben telik az idő, az érdeklődők jönnek, vagy épp nem jönnek, nem tudjuk, hogy mi a baj, miért nem akarják megvenni a lakást, házat. Sokszor nem mondanak semmi konkrétumot, hallottunk olyat is, hogy van akik el sem mennek a megbeszélt időpontban és még a fáradtságot sem veszik, hogy jelezzék. Valakivel már majdnem megegyeztünk, de végül csak nem jött össze az ügylet.

Szóval jól elfáradunk, mire oda jutunk, hogy egyszer csak ott áll velünk szemben ő. A vevő, aki meg akarja venni tőlünk az ingatlanunkat, és szinte el sem hisszük már, hogy tényleg tovább léphetünk mi is, megvehetjük a kiszemelt új házunkat, vagy éppen rendkívüli módon felgyorsítja a folyamatainkat és sokkal hamarabb rátalálunk a vágyott új otthonunkra.

Nos, hát mindezen idő alatt simán előfordul, hogy örömünkben és mert nem sűrűn foglalkozunk ingatlancserével, elsiklunk az adásvételi szerződéshez szükséges dokumentumok ellenőrzése felett. De nincs ezzel gond, hiszen az okiratszerkesztő ügyvéd bekéri minden érintettől azokat. Mennyugatatásként mondom, hogy az okiratok biztosítása nélkül nem zajlik le egyetlen ingatan adásvételi szerződés sem.

Alapos ellenőrzést hajt végre minden ügyvéd, mielőtt eljutunk a szerződés aláírásáig. Így az ő dolgukat is elősegítve, illetve saját magunk érdekében is nagyon fontos, hogy ellenőrizzük dokumentumainkat, és nem feltétlen csak a szerződés miatt. Megvan-e miden? Hogy áll az érvényességük? Szükséges-e megújítani valamelyiket esetleges észre nem vett lejárat miatt?

Éppen ezért jó, ha ismered okmányaid aktuális státuszát és ellenőrzöd mielőtt elküldöd az okiratszerkesztő ügyvédnek beazonosításod ellenőrzésére.
Mindenképp rendelkezz érvényes fényképes személyi igazolvánnyal, lakcímkártyával (tartózkodási hely esetében fontos) és adóigazolvánnyal.

Ezeken kívül nem árt, ha a tulajdoni lapod tartalmával is tisztában vagy. Tulajdonosok, tulajdoni hányadok, esetleges haszonélvező illetve egyéb terhek szerepelnek-e rajta, amennyiben igen, azok jogosak-e.

A tulajdoni lapot az okiratszerkesztő ügyvéd az adásvételi szerződés előkészítése során mindenképp frissen lekéri a Földhivatal oldaláról, azonban jó, ha Te is tájékozott vagy, nehogy meglepetések érjenek. Ebben is nagyon sokat tud neked segíteni, ha egy ingatlanközvetítő szakemberrel dolgozol együtt.

Zárszóként még annyi, hogy ha az adásvételi szerződés aláírása meghatalmazott által történik, akkor ahhoz egyrészt külön dokumentálás szükséges jogi vonalon, valamint  a meghatalmazottnak ugyanúgy rendelkezésre kell bocsátania a felsorolt érvényes okmányait.

Ha kérdésed van, vagy hozzászólnál a témához itt megteheted.