Mit veszíthet a Megbízó?

Ez a cikk a Miért Ingatlanközvetítővel? bejegyzésem folytatása. Ha azt még nem olvastad, érdemes arra is rákattintanod. Nagyobb összefüggések érthetők meg a két blog tanulmányozását követően.

Amiről most írok eset még kezdő, zöldfülű koromban történt, amikor hagytam, hogy a megbízó “beleszóljon” a munkámba. Ő is akarta hirdetni a kiadó lakását, foglalkozni a bérbeadással. Vajon miért? Úgy van, a pénz miatt. Továbbá még néhány más ingatlanközvetítőnek is adott megbízást. És hogy miért ad egy bérbeadó tulajdonos több megbízást? Azért, mert ha esetleg neki magának még sem jönne össze a lakás kiadása, megadja az esélyét annak, hogy valahonnan mégis csak érkezzen már meg az a bérlő. De vajon valóban ez a célravezető és legeredményesebb megoldás?

Megállapodásunk megkötése előtt a szokásos piackutatást elvégeztem, ami alapján a lakás bérbeadási árát megállapítottam. A tulajdonos az általam végzett számításnál magasabb áron kívánta kiadni ingatlanát, így elindultunk egy köztes áron, ami a piacinál magasabbra taksált. Eltelt 1 hónap, majd még egy, jelentkező nem volt, pedig a lakás mérete, állapota és területi elhelyezkedése indokolta volna, hogy jöjjenek az érdeklődők.

Csökkentettünk az áron az általam javasoltak szerint. A harmadik hónap elteltével – ekkor december közepét írtunk -, megérkezett az a család, akiknek minden szempontból megfelelő volt az ingatlan. Az első megtekintést követően ott, helyben megkaptuk a választ, miszerint bérbe kívánják venni az ingatlant. Az ünnepek közeledtével a bérbevételt januári kezdettel határozták meg azzal, hogy decemberben kifizetik a kauciót és birtokbavétel előtt pedig az első havi bérleti díjat. Mondanom sem kell, hogy hónap közepén elég kecsegtető egy olyan ajánlat, amely a következő hónap elsejétől indul, pontosan két héttel a megtekintést követően.

Ez mind szép és jó lett volna, azonban itt jön az a bizonyos “de”. Az ingatlantulajdonos feltételesen fogadta el az ajánlatot, miszerint van egy lehetséges ügyfele, aki kívülről már látta az épületet és valószínű eljön megnézni a lakást belülről is és még az is lehet, hogy ő már decembertől kibérli az ingatlant. Nem tudom megszámoltátok-e, hogy hány darab feltétel volt csak ebben a mondatban. Ezekből egy is sok egy biztos bérlővel szemben. Valószínűleg kitaláljátok, hogy az a bizonyos lehetséges ügyfél természetesen nem jelent meg, és nemhogy decembertől, de még januártól sem, sőt februártól sem vette bérbe a lakást.

Természetesen a bizonytalan helyzetre való tekintettel és mivel a családnak költöznie kellett, nem vártak, találtak másik lakást, ahol a tulajdonos örömmel fogadta őket.

A történet vége az lett, hogy legközelebb áprilisban érkezett meg az a személy, aki végül májustól bérbe vette az ingatlant. Nem nehéz kiszámolni, hogy négy egész havi bevétel kiesésről van szó, amelynek összértéke ennél az ingatlannál a havi közel 400.000 Ft-os bérleti díjjal számolva majdnem elérte az 1.600.000 Ft-ot.

A tulajdonos nem az ingatlanközvetítés teljes körűen elvégzett munkadíjnak megfelelő összeget “fizette meg”, hanem annak többszörösét dobta ki az ablakon. A tulajdonos milliós nagyságrendű bevételkieséséről beszélünk az egy havi összegű ingatlanközvetítői díjjal szemben. Az már csak “részletkérdés”, hogy az ő saját lehetséges ügyfeléről engem előzetesen, az én ügyfelemmel való közös találkozás előtt nem informált, vagyis én is kész tények elé lettem állítva. De ez már egy újabb teljes cikket igénylő témakör lenne, ezért most nem részletezem tovább az ebben rejlő veszélyeket.

Ha csak csupán pénzügyi oldalról nézzük az esetet, a számok, a tulajdonost ért veszteség magukért beszélnek. Szakmailag is és emberileg is nagyon sokat tanultam az esetből. Elhihetitek, hogy azóta még csak hasonló eset sem fordult elő. Ennek többek között az is az oka, hogy a rengeteg munka, idő, energia és “megfizetett” tanulópénz által eljutottam egy olyan szintre, ahol engem keresnek meg azok a tulajdonosok, akik megértik a folyamatot, és értik az általam belehelyezett munka, idő, pénz, energia volumenét és minőségét. Pontosan felismerik, hogy egész embert kíván szakmailag is és fizikálisan is, amit csak akkor lehet maximális profizmussal és maximális hasznot elérve végezni, ha valakinek ez a szakmája, sőt (!) ez a hivatása.

Ha szeretnéd tudni, hogy Mit nyerhet a Megbízó az együttműködésünk során?, akkor kattints kérlek a linkre és megtudod, milyen módon járulhatok hozzá elképzeléseid minél eredményesebb megvalósításához, vagy éppen azok túlszárnyalásához.

For further useful blogs, please click HERE.