Családvédelem

A koronavírus sok mindenben átírta az életünket, és rávilágított néhány fontos kihívásra a mindennapjainkban. Most egy kicsit nagyobb hangsúlyt kap a család és a szeretteinkre fordított idő. Az idő mennyisége és minősége. Szembesülünk olyan kérdésekkel, amelyek itt voltak már a vírus előtt is, de nem biztos, hogy kellően komolyan vettük. A legveszélyeztetettebb korosztály az idősek. Ha eddig nem is kellett őket gondozni, mert el tudták magukat rendesen látni, most mindannyiunkban felébredt a szándék, hogy ha lehet jobban figyeljünk rájuk. Gondot okozhat, ha nagy távolságra lakunk idős szeretteinktől, vagy ha szükséges teendők a vártnál több időt vesznek el a mindennapi dolgainktól, esetleg nem fér bele munka mellett. Persze mindezt kiválthatjuk a szociális hálózat támogatásával esetleg gondozónő felvételével, de az mégsem olyan, mintha mi törődnénk szüleinkkel.

Megoldás lehet, a megfelelő körülmények megteremtése mellett az összeköltözés.

Milyen előnyöket hordoz magában ez a lehetőség? Egymás közelsége, a család összetartása olyan biztonságot képes hozzáadni a hétköznapokhoz, amit semmi nem pótolhat. Sokkal könnyebben és pontosabban megoldható az ellátás, nem beszélve arról, hogy ezt kényelmesebben lehet a mindennapi teendők közé emelni. Jó az „öreg” a háznál, az évtizedek tapasztalata hasznos lehet a gyereknevelésben, a háztartás működtetésében. A sok szabadidővel rendelkező embernek az egyik legjobb dolog, ha teendőkkel látjuk el. A felszabaduló anyagi erőforrásokat másra tudjuk használni, hiszen nem kell ebédhordást, takarítót vagy bármilyen más szociális szolgáltatást fizetnünk. Egyúttal hasznosan megoldódhat a gyermekfelügyelet vagy éppen a háztartási teendők egy részének a kérdése is.

Milyen az optimális ingatlan több generáció számára?

Mindenképpen fontos, hogy az összes lakó számára jusson elegendő hely a privát szférája számára. Több generációs ingatlanoknál ez szinte soha nem okoz gondot. A kellemes és kényelmes időtöltés egyik alapfeltétele a megfelelő kert megléte. Az idősek tudására alapozva, akár konyhakertet is berendezhetünk. Szerencsés, ha a hozzánk költöző idős családtagunk számára olyan lakrészt tudunk elkülöníteni, ahol saját fürdőszoba, esetleg kiskonyha is kialakítható. Így megmarad a különélés érzete, de mégis közel tudhatjuk magunkhoz szeretteinket.

Mennyibe kerül egy többgenerációs ingatlan?

Az ilyen típusú ingatlanok a normál ingatlanokhoz képest valóban többe kerülnek. Azonban vegyük figyelembe, hogy éppen ezért az értékállóságuk is jelentős. Ilyen esetekben általában két család költözik össze, akik eddig külön háztartásban, külön lakásban éltek. Ennek a két ingatlannak az eladása kényelmesen képes fedezni egy új, nagyobb ingatlan árát. Ha azt is szem előtt tatjuk, hogy az összeköltözés mennyi előnyt biztosít a család számára, akkor pedig pénzben nem is kifejezhető előnyökhöz juttathatjuk a családunkat.

For further useful blogs, please click HERE.